Ingrediënten

  • ongeveer 500 gram runderlap (liefst van de (biologische) slager)
  • 1 ui in halve ringen
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 5 of 6 tomaten
  • 1 prei
  • 40 ml balsamico van 7 jaar
  • 1 fles goede rode wijn (mag vrij stevig zijn)
  • Peper
  • Zout
  • Betis olijfolie

Foodelicious Stoofschotel

Menugang: Hoofdgerechten
Type gerecht: Vleesgerecht
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 180 minuten

Dit is verreweg de lekkerste stoofschotel die we kennen! Hij zit boordevol gezonde ingrediënten, en hoewel je even geduld moet hebben is het maken ervan absoluut niet moeilijk.

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui en de prei in halve ringen en bak dit op medium vuur even glazig in een flinke scheut bak olijfolie. Voeg als laatste de geperste knoflook nog even toe.
  2. Snijd ondertussen de riblap in repen van zo’n 2 cm, peper en zout toevoegen.
  3. Haal het uienmengsel uit de pan.
  4. Voeg opnieuw een flinke scheut olijfolie toe en bak het vlees op hoog vuur goed aan. Voeg als het vlees rondom bruin is het uimengsel weer toe. Voeg ook de tomaten en de balsamico toe en laat een klein pruttelen tot de tomaten een beetje zacht zijn worden.
  5. Dan de wijn erop gieten tot het geheel net onder staat. Dit alles met deksel op de pan minimaal 2,5 uur zacht laten pruttelen. Af en toe even kijken of het niet droog staat te koken.
  6. Als het vlees enigszins zacht is, de deksel van de pan en iets hoger zetten om de saus wat te laten verdampen.
  7. Vlak voor het opdienen even proeven. Eventueel een heel klein beetje ontbijtkoek toevoegen - dit bindt de saus en geeft hem nog een beetje een zoete smaak. Over het algemeen is het echter al zo’n smaakexplosie dat je zeker niet teveel wilt toevoegen.


In de winter is dit heerlijk met aardappelpuree, rode kool en zelfgemaakte appelcompote. In de lente of herfst is dit ook heerlijk met aardappeltjes uit de oven en een frisse salade.

Eet smakelijk!

TIP: Maak gelijk een dubbele portie en serveer een dag later over de pasta! Lekker met een rucolasalade met een 15-jaar oude balsamico (of de balsamico met vijgenpuree.)