Truffels zoeken in Umbrië

In het najaar van 2016 zijn Jaime en ondergetekende zelf naar Umbrië gegaan om truffels te gaan zoeken. Nee, geen chocolade truffels (al zijn die ook heel lekker) maar de echte, de paddestoelen die onder de grond groeien.

We hebben veel geleerd over truffels tijdens ons dagje truffel jagen. Wij waren op 1000 hectare bosland in Umbrië, Italië wat eigendom is van 25 families. Hoog in de bergen en in de bossen. Vanaf ons hotel ruim een uur rijden zonder een andere auto te zien.

 

Iedere familie mag maar 1 truffeljager hebben, en volgens de wet mag je maximaal 2 honden tegelijk mee nemen. Dit om te voorkomen dat er teveel truffels opgegraven worden.
De zwarte zomertruffel groeit enorm snel - in één nacht kan een truffel groeien. Als een boom eenmaal die sporen heeft dan blijven ze daar groeien. Je kunt dus dezelfde boom elke dag bezoeken en een truffel vinden. De honden en de begeleider weten bijna alle bomen in het bos wel te vinden.

Anders dan ik had verwacht doen de honden al het werk - zij komen op plekken waar wij niet kunnen lopen. Zij graven zelf de truffel op en brengen hem terug. (Leermomentje - verse truffel dus wel even goed schoonmaken met water en een borstel, tenzij je erg van hondenkwijl houdt ). Schoonmaken kan pas op het laatste moment, anders bederft hij sneller.

De vangst van een middag zoeken, een schaal vol verse truffels. En de beloning was erg lekker. Verse eitjes van de boer, op de achterklap  van de jeep gebakken op een camping gasstel gebakken en royaal vers truffelschaafsel ;-) life is good

en heel stiekem heb ik bij het dinner weer een heerlik truffelgerecht gegeten ;-) want als je de smaak eenmaal te pakken hebt .....

Gnocci met truffel: