Fentimans - Zo wordt het gemaakt

Fentimans Botanically Brewed

Fentimans maakt al meer dan 100 jaar botanisch gebrouwen frisdranken. Maar wist je ook al dat het zeven dagen duurt voordat een drankje is gebrouwen? Bij Fentimans nemen ze de tijd, alles op het gemak en op geheel natuurlijke manier. 

Om je meer te vertellen over dit bijzondere Engelse merk lopen we samen de stappen door van het brouwproces. Zo kun jij je een beter beeld vormen van hoe ze de drankjes maken, en daardoor worden ze nóg lekkerder!
 

Stap 1 - The Roots
Het begon allemaal met gemberbier, dat is het originele en eerste Fentimans drankje. Het recept is gebaseerd op gemberwortel. Deze kneusden ze en maalden ze vervolgens in kleine stukjes.

Stap 2 - Hitte
De gemberstukjes werden in koperen ketels gelegd, en daar werd vers bronwater aan toegevoegd. Dit werd verhit tot het kookpunt en zo kwamen de eerste gemberextracten vrij in het water. 

Stap 3 - Kruiden
Dit botanische water werd gefilterd en overgeheveld naar een houten vat. Door de toevoeging van kruiden en specerijen, natuurlijke smaakmakers, suiker en brouwers gist kon het geheel verder brouwen. Ondertussen roerden ze alles goed door, zodat de verschillende smaken goed op elkaar konden inwerken. En dat alles met zware, houten lepels. 

Stap 4 - Fermentatie
Ze lieten de houten vaten een nachtje staan zodat alles goed kon mengen. De volgende ochtend verwijderden ze het bovenste laagje dat op het water was verschenen. Dit was namelijk gist met goede bacteriën die waren gaan werken. Om het verder te laten ontwikkelen werd de rest van het botanische water nogmaals in het vat gelaten, dit keer om te fermenteren. 

Stap 5 - Grey Hens
Het ‘levende’ gemberbier werd dan vanuit de houten vaten in stenen flessen gegoten, beter bekend als de "Grey Hens”. Op deze flessen vond het laatste stadium van het brouwproces plaats, dat minstens een week duurde. En juist dit proces van een week rust produceert de diepe smaak, het fijne mondgevoel en de rijke textuur die zo kenmerkend zijn voor de Fentimans dranken die wij vandaag de dag gewend zijn. 

Stap 6 - 1905
Thomas Fentiman bedacht dit alles al in 1905. Hij nam de tijd voor het brouwproces en dat is wat Fentimans zo bijzonder maakt. Want de drankjes die wij verkopen (en dat is de hele range!) worden nog allemaal op diezelfde, tijdrovende manier geproduceerd. Goed hè! 

Wij verkopen als enige in Nederland de complete lijn van Fentimans drankjes. Zie hieronder ons complete overzicht aan smaken en maten. Het is een hele hoop, dus geniet op ieder moment van je favoriete smaak! Natuurlijk ook heerlijk om cocktails mee te maken, maar dat snapte jij al lang :)