Tortas de Aceite

In 1910 bakte Inés Rosales Cabello haar eerste Tortas de Aceite in een klein dorpje genaamd Castilleja de la Cuesta in Sevilla, Spanje. Inés begon haar ronde olijfolie taartjes samen met vrouwen uit het dorp te verkopen aan reizigers bij treinstations en kruispunten in de buurt. Het oude familierecept van Inés viel bij de reizigers zo in de smaak dat de bekendheid van de Tortas de Aceite zich al snel door heel het land verspreidde.



Tortas zijn ronde, platte knapperige anijskoekjes van ongeveer twaalf centimeter doorsnede. Elke Tortas wordt met de hand gemaakt met alleen de beste natuurlijke ingrediënten zoals bloem, extra vierge olijfolie, suiker, anijs en sesamzaadjes. De zachte smaak van anijs, de structuur... alles zorgt ervoor dat je na je eerste hapje nog een hapje wilt.



In Spanje worden de Tortas vooral bij de koffie, thee en het ontbijt gegeten. Wij verwarmden hem in de broodrooster en dit was een daverend succes! Een bolletje roomijs en een paar plakjes banaan erop en smullen maar! Serveer de Tortas ook eens verkruimeld over een salade. De zoete en licht hartige smaak past namelijk super bij bijvoorbeeld een klassieke Ceasar salade. Misschien nog wel het allerlekkerste: leg een plakje brie op een Tortas. Sinds wij dit hebben geprobeerd eten wij brie alleen nog maar in combinatie met deze heerlijke Spaanse olijfolie taartjes. Oke, nog één tip dan: vermaal een paar Tortas koeken en gebruik ze als bodem voor een zelfgemaakte cheesecake!