Gourmetten zonder restjes

gourmetstel

 

Je staat bij de slager en ineens slaat de twijfel toe. Hoeveel vlees moet je in huis halen? Wat is te veel? Wat is te weinig? Hoe varieer je genoeg? En de vis? Met deze tips organiseer jij een perfecte zero waste gourmetavond.

Vlees en vis

Reken op ongeveer zo’n 175 gram vis/vlees per persoon. We eten gemiddeld meer vlees en vis tijdens een gourmetavond dan op andere avonden. Deze hoeveelheid kun je opsplitsen in zo veel vis of vlees (of vleesvervangers natuurlijk) als je wilt. Meestal neemt men kip, rund en varken mee en bij vis vaak zalm en/of garnalen. Die keuze is natuurlijk helemaal aan jou.

Sausjes

Sausjes die je aanmaakt met mayonaise lijken allemaal lekker vers, maar aan het eind van de avond zijn deze moeilijk te bewaren. Gelukkig kunnen kant-en-klare sauzen net zo lekker zijn als vers gemaakte. Kies veelzijdige sausjes die je lang na het gourmetten ook nog kunt gebruiken. Denk aan een heerlijke aioli van Stonewall kitchen. Die gebruik je de volgende keer gewoon lekker bij je frietjes of op de borrelplank. Of ga voor een klassiekers zoals de Farmhouse Mayonaise. Stonewall kitchen heeft een uitgebreide keuze uit sauzen, en bij elk verschillende toepassingen  geschreven zodat je precies weet wat je er mee kunt.

Kruiden

Vlees en vis kruiden is een kwestie van persoonlijke smaak. Lang niet iedereen vindt dezelfde kruiden lekker. Daarom zijn de wereldse Roasted salts van The Man With The Pan je grootste vriend. Door de grote keuze aan smaken zit er voor elke tafelgast wel iets tussen. Ook zijn er Falksalt zoutflakes. Deze prachtige zoutkristallen zijn een feest om te gebruiken, en door varianten zoals Wild garlic en Rosemary breng je er meteen je eten mee op smaak.

Alles opbakken

Bak altijd al het vlees en vis meteen op als iedereen uitgegeten is. Tijdens het gourmetten is het vlees lange tijd uit de koelkast. Hierdoor kun je het rauwe overgebleven vlees niet meer terugzetten in de koelkast. Als iedereen uitgegeten is kun je meteen alle overgebleven lekkere stukjes opbakken en in de koelkast zetten. Zo heb je een makkelijke maaltijd de dag erna, of een goede warme lunch.